Skip to content

Dietetyk Turek – Dietetyka hormonalna – Dietetyk online

Pomogę w poprawie Twojego stanu zdrowia i nauczę Cię prawidłowych nawyków żywieniowych.

Menu
  • Strona główna
  • O mnie
  • Baza wiedzy
  • Oferta
  • CENNIK
  • Współpraca
    • Pierwsza wizyta
    • Dieta online – to proste!
    • Formularz dietetyczny
  • Kontakt
  • Sklep
  • Moje konto
Menu
dieta w chorobie hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto

Posted on 5 marca 20203 czerwca 2020 by Karolina Błaszczyk

Dieta w chorobie hashimoto odgrywa ogromną rolę. Nie jest to choroba tarczycy, a układu immunologicznego,
który zaatakował i niszczy organ jakim w tym przypadku jest tarczyca. Rozwija się w jej obrębie stan zapalny.
Najlepszym ogólnym podejściem do tematu jest zastosowanie diety przeciwzapalnej.


Podstawą diety w chorobie Hashimoto jest wyeliminowanie :

  • nadmiaru cukru, słodyczy,
  • nadmiaru tłuszczy trans, margaryn,
  • żywności przetworzonej,
  • żywności typu fast-food,
  • używek.

➡️U niektórych chorych niezbędna może być dieta eliminacyjna. Może nieść ona za sobą ryzyko niedoborów, dlatego bez odpowiednich badań zaleca się wyeliminowanie z diety przynajmniej produktów wyżej wspomnianych.

➡️Powszechnie mówi się o odstawieniu glutenu i nabiału, jednak stan zapalny może powodować banan, kukurydza lub pomidor, a wspomniany nabiał czy gluten nie wywoła żadnej reakcji układu odpornościowego.

➡️W tym celu należy wykonać testy na alergie pokarmową w klasie IgE i wtedy niezbędne jest wykluczenie alergizujących produktów.
Mimo wszystko jednak dieta w chorobie Hashimoto powinna wiązać się z ograniczeniem nabiału oraz spożywaniem glutenu ze źródeł takich jak chleb żytni na zakwasie, kasza jęczmienna, czy makaron razowy, a nie białe pieczywo czy drożdżowe bułki.

➡️W zaleceniach żywieniowych w niedoczynności tarczycy należy pamiętać o odpowiedniej kaloryczności diety, ilości węglowodanów, tłuszczów oraz białka, gdyż produkty białkowe zawierają aminokwas (tyrozynę) niezbędny do syntetyzowania hormonów tarczycy.

➡️Białka możemy dostarczyć z dobrej jakości mięs, ale także z produktów roślinnych np. nasion strączkowych.

➡️Źródło węglowodanów powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich źródłem jest razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane. Dostarczają niezbędnej ilości błonnika pokarmowego, który jest korzystny w zaparciach, a także usuwa nadmiar toksyn i cholesterolu.

➡️Kontrowersje wywołują goitrogeny obecne w roślinach krzyżowych (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta), które utrudniają syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednie przygotowanie poprzez gotowanie, blanszowanie, kiszenie zmniejsza znacząco ilość niekorzystnych substancji. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych w nich zawartych nie ma potrzeby eliminacji ich z diety.

➡️Dieta w Hashimoto powinna być bogata w kwasy omega-3, dlatego zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich. Dobre działanie przeciwzapalne wykazuję także dodatek w diecie oleju lnianego czy oleju z czarnuszki.

➡️Warzywa i owoce najlepiej wybierać sezonowe, najlepsze działanie przeciwzapalne będą miały te o fioletowej barwie (borówki, jagody, aronia).


Jeżeli zmagasz się z chorobą Hashimoto i potrzebujesz indywidualnej diety zapraszam do wypełnienia formularza dietetycznego.
Formularz dietetyczny

Zapraszam również do kontaktu poprzez stronę na fb.

Visit my Facebook

Podziel się:

  • Facebook
  • X

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukiwarka

Ostatnie wpisy

  • Ciasto marchewkowe
  • Lush Life Turek
  • Endometrioza
  • Wegański mus czekoladowy
  • Skuteczne odchudzanie
lipiec 2025
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« gru    
© 2025 Dietetyk Turek – Dietetyka hormonalna – Dietetyk online | Powered by Superbs Personal Blog theme