Dieta w chorobie hashimoto odgrywa ogromną rolę. Nie jest to choroba tarczycy, a układu immunologicznego,
który zaatakował i niszczy organ jakim w tym przypadku jest tarczyca. Rozwija się w jej obrębie stan zapalny.
Najlepszym ogólnym podejściem do tematu jest zastosowanie diety przeciwzapalnej.
Podstawą diety w chorobie Hashimoto jest wyeliminowanie :
- nadmiaru cukru, słodyczy,
- nadmiaru tłuszczy trans, margaryn,
- żywności przetworzonej,
- żywności typu fast-food,
- używek.
➡️U niektórych chorych niezbędna może być dieta eliminacyjna. Może nieść ona za sobą ryzyko niedoborów, dlatego bez odpowiednich badań zaleca się wyeliminowanie z diety przynajmniej produktów wyżej wspomnianych.
➡️Powszechnie mówi się o odstawieniu glutenu i nabiału, jednak stan zapalny może powodować banan, kukurydza lub pomidor, a wspomniany nabiał czy gluten nie wywoła żadnej reakcji układu odpornościowego.
➡️W tym celu należy wykonać testy na alergie pokarmową w klasie IgE i wtedy niezbędne jest wykluczenie alergizujących produktów.
Mimo wszystko jednak dieta w chorobie Hashimoto powinna wiązać się z ograniczeniem nabiału oraz spożywaniem glutenu ze źródeł takich jak chleb żytni na zakwasie, kasza jęczmienna, czy makaron razowy, a nie białe pieczywo czy drożdżowe bułki.
➡️W zaleceniach żywieniowych w niedoczynności tarczycy należy pamiętać o odpowiedniej kaloryczności diety, ilości węglowodanów, tłuszczów oraz białka, gdyż produkty białkowe zawierają aminokwas (tyrozynę) niezbędny do syntetyzowania hormonów tarczycy.
➡️Białka możemy dostarczyć z dobrej jakości mięs, ale także z produktów roślinnych np. nasion strączkowych.
➡️Źródło węglowodanów powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich źródłem jest razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane. Dostarczają niezbędnej ilości błonnika pokarmowego, który jest korzystny w zaparciach, a także usuwa nadmiar toksyn i cholesterolu.
➡️Kontrowersje wywołują goitrogeny obecne w roślinach krzyżowych (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta), które utrudniają syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednie przygotowanie poprzez gotowanie, blanszowanie, kiszenie zmniejsza znacząco ilość niekorzystnych substancji. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych w nich zawartych nie ma potrzeby eliminacji ich z diety.
➡️Dieta w Hashimoto powinna być bogata w kwasy omega-3, dlatego zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich. Dobre działanie przeciwzapalne wykazuję także dodatek w diecie oleju lnianego czy oleju z czarnuszki.
➡️Warzywa i owoce najlepiej wybierać sezonowe, najlepsze działanie przeciwzapalne będą miały te o fioletowej barwie (borówki, jagody, aronia).
Jeżeli zmagasz się z chorobą Hashimoto i potrzebujesz indywidualnej diety zapraszam do wypełnienia formularza dietetycznego.
Formularz dietetyczny
Zapraszam również do kontaktu poprzez stronę na fb.
Visit my Facebook