
Składniki:
– 2 szklanki tartej marchewki
-3/4 szklanki mąki gryczanej
-1/2 szklanki mąki owsianej
-2 łyżki ksylitolu
-3 jajka
-1/3 szklanki oliwy lub oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
– orzechy włoskie do posypania
– 2 łyżki skyru na wierzch
Sposób przygotowania:
- Jajka ubić z ksylitolem.
- Dodać do masy oliwę/olej i wymieszać.
- W osobnej misce umieścić mąki, proszek, cynamon.
- Dodać do nich startą na średnich oczkach marchewkę i wymieszać.
- Następnie suche i mokre składniki połączyć w jedną całość.
- Wylać ciasto na keksówkę (25×7 cm) wyłożoną papierem.
- Piec 35 min. w nagrzanym do 180 st. piekarniku.