Składniki:

– 2 szklanki tartej marchewki

-3/4 szklanki mąki gryczanej

-1/2 szklanki mąki owsianej

-2 łyżki ksylitolu

-3 jajka

-1/3 szklanki oliwy lub oleju

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

– orzechy włoskie do posypania

– 2 łyżki skyru na wierzch

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z ksylitolem.
  2. Dodać do masy oliwę/olej i wymieszać.
  3. W osobnej misce umieścić mąki, proszek, cynamon.
  4. Dodać do nich startą na średnich oczkach marchewkę i wymieszać.
  5. Następnie suche i mokre składniki połączyć w jedną całość.
  6. Wylać ciasto na keksówkę (25×7 cm) wyłożoną papierem.
  7. Piec 35 min. w nagrzanym do 180 st. piekarniku.