Wegański mus czekoladowy na mleczku kokosowym jest bardzo aksamitny, na pewno wam posmakuje 🙂
Mleczko kokosowe ma delikatny, lekko słodkawy smak oraz subtelny kokosowy zapach co sprawia, że można je wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Dużym zainteresowaniem cieszy się wśród wegan i wegetarian, ponieważ stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego. W mleczku kokosowym głównym składnikiem odżywczym jest tłuszcz, z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak znaczna zawartość kwasów tłuszczowych to tłuszcze MCT. Są one znacznie szybciej metabolizowane niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Wynika to z faktu, że po wchłonięciu w przewodzie pokarmowych trafiają bezpośrednio do wątroby, gdzie są przekształcane w energię. Organizm wykorzystuje je jako świetne źródło energetyczne, dlatego nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej.
Składniki na 2 porcje:

Czas przygotowania: do 30 minut
- mleczko kokosowe light – 1 puszka (400ml)
- gorzka czekolada – 5 kostek
- kakao – 1 łyżka
- ksylitol – 2 łyżeczki
- truskawki
- wiórki kokosowe
Wegański mus czekoladowy – Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewać mleczko kokosowe.
2. Dodać gorzką czekoladę, kakao i słodzidło.
3. Całość mieszać cały czas trzepaczką i doprowadzić do zagotowania.
4. Zmniejszyć moc palnika, ciągle mieszając.
5. Gdy mus będzie miał aksamitną konsystencję, odstawić garnek do przestygnięcia.
6. Mus podzielić na 2 porcje i przelać do szklanek.
7. Schładzać w lodówce, najlepiej przez całą noc.
8. Podać z truskawkami i wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).