Dieta Low FODMAP stosowana jest często przy leczeniu SIBO, którego temat przybliżyłam w poprzednim poście. Wspominałam o tym, jak powstaje zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim oraz jakie są jego objawy.

W leczeniu tego schorzenia możemy stosować antybiotykoterapię, terapię ziołową, prokinetyki oraz odpowiednią probiotykoterapię. Poza wymienionymi, odpowiednia dieta w przeroście bakteryjnym jest bardzo istotna, bez niej szanse na powodzenie leczenia znacznie maleją.

Dieta ma pozbawiać pokarmu bakterie, które bytują w nadmiarze w jelicie cienkim. Takie działanie mają także antybiotyki oraz zioła, po leczeniu, którymi zwykle dochodzi do poprawy i ustąpienia objawów.

Jednak w przypadku kiedy wędrujący kompleks mioelektryczny (MMC) nie działa prawidłowo, zakończenie antybiotykoterapii wiąże się z ponownym zasiedleniem jelita cienkiego przez bakterie i powrotem objawów. Dlatego, aby temu zapobiec istotna jest odpowiednia dieta, w połączeniu z terapią ziołową.

Dieta w SIBO ma na celu ograniczenie pożywienia bakteriom, które chciałyby z powrotem zasiedlić jelito cienkie, zanim wędrujący kompleks mioelektryczny nie zacznie działać prawidłowo. Na czym zatem polega dieta? Ogólnie mówiąc ma ona eliminować pokarmy mocno fermentujące, określane w skrócie jako FODMAP.

Dieta Low FODMAP


FODMAP, czyli fermentujące Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole. Mówiąc prościej to substancje, które w większości są słabo wchłaniane w jelicie cienkim człowieka. W dużej części w niezmienionej postaci wędrują do jelita grubego gdzie są pożywką dla bakterii, które przeprowadzają ich szybką fermentację.

Po drodze ściągają także wodę, dlatego ich nadmiar w pożywieniu może skutkować wzdęciami, zmianą konsystencji wypróżnień i bólami brzucha, głównie u osób, które cierpiących na nietolerancję cukrów, oraz SIBO.

Dieta FODMAP jest dobrze tolerowana przez osoby które cierpią na nietolerancję cukrów, np. fruktozy czy laktozy, oraz SIBO, chociaz u niektórych osób z SIBO może być niewystarczająca.

Jakie pokarmy należy wyeliminować w diecie low FODMAP?

  • Oligosacharydy (pszenica, ryż, topinambur, czosnek, cebula, buraki, brukselka, brokuły, dynia, szparagi, warzywa strączkowe).
  • Disacharydy– to laktoza, czyli cukier mleczny (wszystkie przetwory mleczne nie oznaczone jako bezlaktozowe) i sacharoza (cukier stołowy).
dieta low fodmap
  • Monosacharydy (glukoza, galaktoza i fruktoza). Spośród nich najbardziej problemowa jest fruktoza, czyli cukier występujący głównie w owocach, w sokach owocowych i owocach suszonych. Szczególnie ważne jest, by wyeliminować jabłka, mango, arbuzy, wiśnie, miód czy syrop glukozowo-fruktozowy.
  • Poliole – (ksylitol, mannitol, sorbitol). Poliole znajdują się w takich produktach jak jabłka, wiśnie, jeżyny, brzoskwinie, morele, grzyby, seler, kalafior czy awokado, oraz w wielu produktach przetworzonych.

Jak stosować dietę?


Nie jest to oczywiście dieta na zawsze.

Składa się z dwóch faz.

Pierwsza trwa około 6-8 tygodni i polega na unikaniu produktów bogatych w FODMAP. Zależnie od tego jakie są objawy, w tej fazie można sobie pozwolić na niewielką ilość takich produktów.

Druga faza jest znacznie dłuższa i polega na wprowadzaniu pojedynczo produktów eliminowanych wcześniej z diety. Nowe pokarmy należy wprowadzać raz na kilka dni, obserwując reakcję. Dieta nie powinna trwać zbyt długo, ponieważ eliminacja wielu warzyw i owoców może prowadzić do niedoborów.

Pamiętajmy, że dieta pozwoli pozbyć nam się wielu przykrych objawów, ale zawsze warto dojść do przyczyny stanu, w jakim się znaleźliśmy! O możliwych przyczynach możecie przeczytać we wcześniejszym poście. Czym jest SIBO?

Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies