Dlaczego wciąż czujesz się źle?

W dzisiejszym poście pokaże wam jak procentowo obliczyć hormony tarczycy.
Jest to bardzo pomocne do prawidłowej oceny wyników tarczycowych (tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3)).

Zakres normy laboratoryjnej jest dość szeroki i wynosi 0,550 – 4,780 ulU/ml.

Jednak praca tarczycy jest najlepsza przy TSH nie wyższym niż 2. 

Często gdy mamy wyniki mieszczące się w normie słyszymy, że wszystko jest ok.
Jednak nie dajmy się zbyć jeżeli mamy objawy niedoczynności tarczycy i TSH wyższe niż 2.

Do najczęściej obserwowanych objawów należą:

  • nagły wzrost masy ciała
  • sucha, szorstka skóra
  • wypadanie włosów
  • zaburzenia miesiączkowania
  • zaparcia, wzdęcia
  • zmęczenie i senność
  • brak koncentracji i problemy z pamięcią
  • nastroje depresyjne

W tej sytuacji podstawą jest wykonanie dodatkowo ft3 i t3, gdyż to są hormony wydzielane przez tarczycę, TSH jest tylko hormonem przysadki.
W celu sprawdzenia czy nie mamy do czynienia z Hashimoto konieczne będzie jeszcze wykonanie anty TPO i USG tarczycy.

Przepisywanie leków na podstawie samego TSH może wyrządzić wiele szkody, dlatego warto znaleźć dobrego endokrynologa, który odpowiednio nas pokieruje.

Ważna informacja 

Pamiętajmy, że aktywną postacią hormonu tarczycy jest T3, T4 jest formą nieaktywną.
Do prawidłowego działania tarczycy, a co za tym idzie dobrego samopoczucia niezbędna jest konwersja T4 do T3.
Istotnym faktem jest to iż składnikiem leków stosowanych w niedoczynności tarczycy jest T4, czyli nieaktywna tyroksyna, dlatego przy złej konwersji zwiększanie dawki leku nie nie pomoże. O czynnikach zaburzających konwersję będziecie mogli przeczytać w osobnym artykule.

Jak procentowo obliczyć hormony tarczycy?

Na podstawię przykładowego wyniku obliczę procentowe wartości ft3 i ft4:
Zakres normy podany jest w nawiasie.

Wynik ft3 3,55 pg/ml [2,30 – 4,20]
Wynik ft4 1,42 ng/dl [0,89 – 1,76]

Procentowa wartość T3
3,55 – 2,3 = 1,25
4,2 – 2,3 = 1,9

Podstawiamy uzyskane wartości do wzoru: 1,25/1.9 x 100% = 65,79 %

Procentowa wartość T4
1,42 – 0,89 = 0,53
1,76 – 0,89 = 0,87

Podstawiamy uzyskane wartości do wzoru: 0,53/0,87 x 100% = 60,91 %

Powinniśmy otrzymać zbliżone wartości ft3 i ft4 i nie niższe niż 50%.
W przypadku dużych odchyleń jednej wartości od drugiej pojawiają się objawy niedoczynności.
Przewaga ft4 nad ft3 będzie powodować tycie, dlatego jeżeli nie ma prawidłowej konwersji mimo brania leków wiele pacjentek nadal tyje.

🍏🍏🍏